Изберете страница

Личните библиотеки на великите българи

Симеон Радев

Симеон Радев (1879 – 1967) е виден български писател, дипломат, историк, критик, революционер и публицист. Автор е на около 1500 статии, като журналист въвежда в печата жанра интервю. Книгата му „Строителите на Съвременна България“ – едно от най-важните историографски изследвания в българската литература. Личната библиотека на Симеон Радев е дарена на Столична библиотека от Държавна агенция „Архиви“. Тя съдържа 2252 тома книги и периодика на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици, от които 75 издания от XIX век, а останалите са от началото до средата на XX век.

Личната библиотека на Симеон Радев

Д-р Константин Стоилов

Д-р Константин Стоилов (1853 – 1901) e български политик и държавник, три пъти министър-председател, един от ръководителите на Консервативната партия и по-късно основател на Народната партия.
Личната му библиотека е дарена на Столична библиотека през 1991 г. от неговите наследници. Колекцията включва 2100 тома книги и 38 периодични издания на български, руски, немски, френски, английски, латински и гръцки език, печатани в периода 1855 – 1900 г. По-голяма част от книгите са с автографи от авторите и преводачите и са му дарени в знак на дълбока признателност. Дарението включва и вещи и документи на д-р Константин Стоилов.
Последните допълнения към колекцията са направени през 2019 г. и 2021 г. от наследника на Д-р Константин Стоилов – Константин Чипев.

Кирил Христов

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, белетрист, драматург и преводач. Определян е като един от най-скандалните и противоречиви поети в българската литература. Кирил Христов работи в широко литературно поле – лирика, драма, епос. Творчеството му е голямо по обем – около 40 издадени книги. Личната библиотека на Кирил Христов е дарена на Столична библиотека по негово желание през 1946 г. Колекцията включва около 800 тома книги предимно художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на наши и чужди писатели, повечето от тях (260) с автографи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и др. Заедно с книжното богатство на Кирил Христов са експонирани и някои негови ценни документи сред които са: Личната му карта издадена от III софийски полицейски участък, Грамотата за избирането му на почетен член на Славянския институт в Прага през 1936 г., Адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов, по случай юбилея на К. Христов – 02.06.1938 г., Писмо от К. Христов до Николай Стойков – директор на Общинска библиотека – София относно своето дарение – 20.10.1944 г.

Петко Тихолов

Петко Тихолов Тихолов (1903 – 1978) е изтъкнат български поет, журналист и библиофил. Автор е на редица книги с интервюта с именити българи. Сътрудничи на вестниците „Дневник“, „Дъга“, „Кооперативна България“ и „Народ“, кореспондент е на издавания в Лом вестник „Север“. Щатен сътрудник е на вестниците „Искра“, „Последен час“ и „Трибуна“, както и на списанията „Женски свят“, „За Вас“ и „Обществена мисъл“. През 1944– 1961 г. е редактор на вестник „Отечествен фронт“. Съосновател е на Съюза на българските журналисти и член на Съюза на българските писатели.
Дарил личната си библиотека на Столична библиотека, към днешна дата са запазени около 1000 книги от неговата колекция, голяма част от тях с автографи от Кирил Христов, Стилиян Чилингиров, Елин Пелин, Г. П. Стаматов, Асен Разцветников, Михаил Арнаудов, Николай Лилиев, Елисавета Багряна и много други.